Sådan vælger du det rette pillefyr

pillefyr

Er du en af dem, der er ved at undersøge mulighederne og fordelene ved at gå over til pillefyr som varmekilde? I så fald, vil du finde denne artikel yderst interessant og informativ. Først og fremmest skal det understreges, at der er to overordnede typer, der anvendes til opvarmning af hjemmet med træpiller:

  • Pillefyr
  • Pilleovn

Den mest markante forskel på disse to typer er, at pillefyret fungerer til komplet opvarmning af både rumtemperaturen og vandet i hjemmet – ligesom et oliefyr.

Pilleovnen derimod minder lidt mere om en brændeovn. Den kan anvendes til at varme huset op, hvis der er tale om et mindre hus eller et mindre sommerhus. Den anvendes dog ikke til at varme vandet op. Enkelte pilleovne kan køre på brænde, men de fleste er kun beregnet til træpiller. Pilleovnen er dog lidt mere avanceret end en almindelig brændeovn, da den er udstyret med magasin, snegl og brændekammer. De har ligesom fyret termostatstyring og automatisk fremføring af træpillerne.

Spar penge med et pillefyr

Når man vælger at gå over til pillefyr frem for eksempelvis oliefyr, så er der mange økonomiske fordele at hente. For det første, så er det en meget billig varmekilde, både til vand og opvarmning af boligen. Sammenligner man med oliefyr, så vil man kunne spare op til 60 % af varmeregningen i løbet af et år. Sammenligner man med elvarme, så kan tallet snige sig helt op på 70 % i besparelse. Det er vanvittigt høje tal, der virkelig kan mærkes i budgettet.

Man siger derfor, at et gennemsnits pillefyr vil have tjent sig selv hjem i løbet af 2-4 år, alt efter kostprisen på fyret kombineret med ens forhenværende varmekilde. Når nu der tales om økonomiske gevinster ved at gå over til pillefyr, så skal der også medregnes tilskud, som man kan få fra staten, hvis man går over til et CO2 neutralt fyr, der skåner miljøet.

Disse kriterier er vigtige, når man køber pillefyr

Når man skal vælge sit nye fyr, skal man gøre op med sig selv, hvilke behov, man vil have opfyldt. Der er meget stor forskel på de forskellige modeller. Nogle af dem er selvrensende, så de ikke skal tømmes for aske særlig tit, hvorimod andre modeller skal have tømt askeskuffen ca. hver 2. uge. Kig efter virkningsgraden på fyret, der har betydning for udnyttelsen af træpillerne. De nye fyr har typisk en virkningsgrad på 80-90 %. Det svarer til, at ydelsen på 1 kg. Træpiller er 4-4,5 KWh/årligt.

Bemærk også at udnyttelsen af pillerne ligeledes afhænger af pillernes kvalitet. Kvaliteten på pillerne har også indflydelse på, hvor tit fyret skal renses, da dårlig kvalitet laver meget smuld, der kan sætte sig fast. Noget, som ikke alle tænker på, er hvordan man tilkommer fyret. Vær derfor opmærksom på, om det skal tilgås fra siden eller fra fronten. Mange af de nye fyr er også udstyret med en remote skærm, så man kan betjene fyret uden at gå ud til det. Tænk derfor på:

  • Hvor meget fyret skal vedligeholdes/rengøres
  • Hvordan det tilkommes
  • Virkningsgraden
  • Brugervenligheden

Så finder man helt sikkert et pillefyr, der passer til ens behov.

Kilde: https://varmekilder.dk/pillefyr-test-traepillefyr/

Andet til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *