Spar penge med grøn energi

Som udgangspunkt kan det virke som en stor investering, hvis man ønsker at omdanne nogle af sine energikilder i hjemmet til grønne energikilder. Men i langt de fleste tilfælde vil det på sigt kunne betale sig at skifte til de grønnere energikilder. I mange tilfælde vil det givne produkt kunne tjene sig selv ind i løbet af kort tid, og ligeledes gives der i mange tilfælde tilskud fra regeringen. Rådfør dig eventuelt med en advokat, der kan hjælpe dig med at finde hoved og hale i skatter og afgifter.

Herunder har vi samlet 4 af de mest populære grønne energiformer i Danmark.

1. Solceller

Solcellen blev opfundet for 100 år siden, men det er først i løbet af de sidste 50 år, at man har formået at udnytte dem som en effektiv energikilde. Med solpaneler har du mulighed for både at opnå store besparelser på el-regningen og samtidig skåne miljøet.

Sådan virker det: Solceller placeres på husets tag og/eller facader, men de kan også indbygges i vinduer eller bruges som solafskærmning. Solcellerne vil typisk være placeret, så de vender mod syd, så de kan optage mest mulig sol. Solceller omdanner solens stråler til elektricitet

De bedste solceller er i stand til at omdanne cirka 20 % af lysets energi til elektricitet.

Hvad koster det: Hvis du gerne vil investere i et solcelleanlæg, skal du regne med en startudgift på 50.000 kr og 100.000, alt efter hvor stort et anlæg du har brug for. Det virker som en stor engangsudgift, men på sigt vil det kunne tjene sig selv ind. Som udgangspunkt kan en familie bestående af 4 personer typisk spare 4.000 til 8.000 kroner om året ved at skifte til solceller.

2. Varmepumpe

En varmepumpe er en af de bedste investeringer, når det kommer til grøn energi. Det er nemlig muligt at skære op til 65-75% af ens varmeregning af med en varmepumpe.

Sådan virker det: Varmepumpen er en maskine, der overfører termisk energi fra ét punkt til et andet. Varmen tages altså fra luften udenfor og ind i hjemmet. Der findes overordnet to forskellige typer af varmepumper, som imødekommer forskellige behov.

Der findes luft-til-luft-varmepumper, som er billigere, men også mindre effektive. De kan ikke bruges til at opvarme vand, men derimod luften i huset. Denne type varmepumpe skal enten suppleres med andre typer, hvis de skal bruges andre steder end i sommerhuse. Den anden model er luft-til-vand-varmepumper, der gør, som navnet siger: omdanner varme i luften til varme i vand, så de kan bruges til at opvarme radiatorer og vand.

Hvad koster det: En luft-til-luft-varmepumpe koster mellem 5.000 kr og 20.000 kr, hvorimod luft-til-vand-varmepumpen koster fra 40.000 kr til 80.000 kr.

3. Jordvarme

Jordvarme er en af de større investeringer, når det kommer til grønne energikilder, og derfor kan det også virke som en dyr fornøjelse.

Sådan virker det: Solen opvarmer hele tiden jorden, og den opsparede varme kan man med et jordvarmeanlæg trække ud af jorden ved hjælp af et system af slanger og rør, som indeholder en væske, som kan omdanne jordens varme og føre den ind i huset.

Hvad koster det: Det er ikke billigt at investere i jordvarme, men til gengæld er der også mange besparelser, både i forhold til cO2-udslip og rent økonomisk, at hente. Man skal regne med at lægge mellem 80.000 kr og 110.000 kr på bordet for at få installeret et jordvarmeanlæg.

4. Husstandsvindmølle

En husstandsvindmølle er også et alternativ til almindelige energikilder, fordi den uanset vejr kan fremstille bæredygtig elektricitet. En husstandsvindmølle er dyrere at investere i end solcellevarme, men på lang sigt kan det være en bedre investering, fordi den ikke kræver så stort et batterilager og samtidig kan producere mere energi.

Sådan virker det: Hustandsvindmøllens primære funktion er at generere energi til ejendommens forbrug, som både kan være strøm og forbrugsvand. Når vinden blæser, drejer møllens vinger rundt, hvilket generer bæredygtigt el.

Hvad koster det: En hustandsvindmølle findes i mange forskellige prisklasser, men du skal regne en pris, der starter fra 30.000 kr (minivindmøller) og kan gå helt op til 800.000 kroner for de største møller.

Andet til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *