Bidrag til et grønnere Danmark

Der er kommet et massivt fokus på miljøforandringer og miljøforbedringer de seneste år. Derfor skal vi da også alle tage del i at passe på miljøet, før det er for sent. Læs med i denne artikel og find ud af, hvor Danmark er stærkest på vedvarende grøn energi, og hvor du som borger kan hjælpe til et fremtidsorienteret og grønnere Danmark.

Hvad er grøn energi?
Grøn energi er en måde at producere strøm på, men dog en måde som har hensigten af skade miljøet mindst muligt. Eksempler på grøn energi kunne være alt fra sol- til vindenergi, hvor mængden af CO2-udslip er så minimal, at den ikke skader jorden, som ved andre former for energi såsom kul og olie eksempelvis, hvor mængden af udslip er så stort, at dette siges at fremskynde den globale opvarmning markant – dette kan resultere i fatale konsekvenser for hele jordens miljøorientering og befolkningen.

Hvor er Danmarks styrker inden for grøn energi?
I 2014 blev den daværende regering, Enhedslisten og SF enige om en trestrenget satsning for et grønnere Danmark. Den indebærer blandt andet etableringen af en grøn investeringsfond med en udlånskapital på 2 milliarder kroner – denne kan dog øges til 5 milliarder kroner i visse tilfælde. Fonden kan virksomheder som har idéer og projekter til innovation at et grønne Danmark, mulighed for at søge som medfinansiering. Ydermere etableredes en grøn innovationspulje, som har til henblik at styrke små- og mellemstore virksomheders idéer til innovation i løsninger inden for grøn energi. Desuden blev der etableret et grønt innovationsforum, hvor inputs direkte til regeringen kan leveres.

I Danmark er vi nået langt i omstillingen af grøn energi, hvori at cirka halvdelen af Danmarks strøm nu kommer fra grøn energi. Danmarks styrker herindefor består i hovedsageligt vindenergi, som genereres ud fra organisationer såsom DONG Energy med flere. Herunder optimeres produktionen hele tiden hurtigere og hurtigere, og i 2020 regnes prisen for vindenergi da også for at være markant mindre i relation til at følge resultatet videre imod et grønnere Danmark.

Hvad kan du gøre for et grønnere Danmark?
Læs med her og få inspiration til, hvad du som enkeltperson kan gøre for at bidrage til et grønnere Danmark.

1. Begræns og genanvend: En central forhindring for et grønnere Danmark, er forbrugersamfundet og forbrugerkulturen. Selvom det vi har, oftest kan repareres eller blot genanvendes, har vi en generel forbrugertendens, der siger, at vi blot skal købe nyt. Tænk derfor over, om du reelt har brug for den pågældende ting, samt om de ting du i forvejen har, allerede behøves at skiftes ud med noget nyt, eller om dette kan genanvendes, eventuelt med en anden hensigt.

 

  1. Vandforbrug: Overvej dit og din families sikkert massive vandforbrug. Er dette virkelig nødvendigt? Reparer da også alle dryppende vandhaner, da blot en lille utæthed kan over et stykke tid, udgør et stort vandspild. Derudover kan du installere sparevandhaner for at forhindre unødigt vandforbrug. Har du da ikke økonomien til dette, kan du klikke her.

 

  1. Spar på energien: At skulle spare på energien, kan godt forsage en smule stress, da der er mange ting, som spiller ind i en helt normal dagligdag. Til at begynde med, kan du tænke over at slukke eller blot skrue ned for varmen om natten, samt når du/I ikke er hjemme. Derudover kan du benytte sparepærer, installere en programmérbar termostat, reparere utætheder i hjemmet samt isolere dette så optimalt som overhovedet muligt. Er det pågældende hjem eksempelvis et dødsbo, kan der være flere ting at gøre. Udover du måske skal kontakte en bobestyrer-advokat for at få styr på det praktiske, så er det måske ligeledes et godt tidspunkt at kontakte en ekspert for at få råd og vejledning til, hvordan du optimerer besparelsen på energi i den pågældende bolig.
    Udover boligen, kan du også spare på energien, når det kommer til transporten. Det er naturligvis altid en grønnere idé at snuppe cyklen frem for bilen, da denne, jo ældre den er, udleder store mængder af CO2., og gavner derfor langt fra miljøet.

Andet til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *