Byggeri i landzone – natur og miljø

Hvis din ejendom ligger i en landzone, findes der specielle byggeregler. Landskabet og naturen skal nemlig bevares på den bedst mulige måde. Her kigger vi lidt nærmere på, hvad der gør sig gældende, når du bor i en landzone og overvejer en udvidelse af boligen.

Bor du i en landzone?
Om du bor i en by- eller landzone kan være svært at vide. For at fjerne tvivlen kan man tjekke dette kort på Miljøministeriets hjemmeside. Hvis du bor i en byzone, gælder der andre regler, men ligger din bolig i en landzone, kan du blive klogere på, hvad du må bygge her. Grunden til at der er lavet regler, er selvfølgelig så vi ikke bare mister alt vores smukke natur, marker og skove, fordi der er nogle (økonomisk)vækstfokuserede pengemænd der bare vil bygge, uafhængigt at hvad det enkelte stykke jord pt. bliver brugt til.

Den smukke danske natur

Vi er nok mange der synes at en dansk skov, fyldt med f.eks. grantræer er smuk at kigge på, at en mark fyldt med blomster, korn, majs, frø, hvede eller lign. naturlige produkter er smuk at kigge på, ligesom der er mange der bare generelt nyder naturen.

Skal kunne gavne landbrugserhvervet og kræver tilladelse
Hvis du er bosiddende i en landzone og vil udvide din bolig, så skal din udvidelse kunne gavne landbrugserhvervet. Dertil skal du hente en landzonetilladelse efter planlovens paragraf 35, stk. 1. En tilladelse tager oftest otte uger at opnå. Tilladelse er gældende i tre år, og hvis byggeriet ikke er begyndt inden for de tre år, så bortfalder tilladelsen.

TOSHIBA Exif JPEG
TOSHIBA Exif JPEG

Hvad kræver en landzonetilladelse?

Her er en række af de byggerier som kræver en tilladelse:

• Udstykning af ejendommens jord
• Opførelse af ny bebyggelse og nye boliger
• Tilbygninger og udvidelse af bolig, der medfører, at boligarealet overstiger 250 kvm2
• Ændring af bygningens formål – f.eks. ved stiftelse af virksomhed
• Alle former for tekniske anlæg – f.eks. et solcelleanlæg

Formålet med landzonebestemmelserne
Formålet med at dele landet op i byzoner og landzoner er at sikre sig mod ukontrolleret bebyggelse i åbent område. Der er værdi i at bevare naturen og landskaber. Dertil er der nogle idéer med infrastrukturen, som kan ødelægges ved at lade et ukontrolleret byggeri i naturområder foregå. Der skal ske byudvikling, hvor der er åbnet muligheder fra kommunens side.

Andet til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *