Skab en grøn og naturlig have

Gynge i have

Der findes ikke noget bedre, end at kigge ud i haven en forårsmorgen og se en smuk, naturlig have. Blomsterne folder sig smukt ud mellem forskellige nuancer af stedsegrønt og forårsgrønt. Humlebier og sommerfugle summer lystigt omkring, og på foderbrættet lister en lille mus eller et pjusket egern sig ned mellem de kvidrende fugle, der nyder morgenen præcis som dig. Det lyder idyllisk, og det er det også. Heldigvis er det nemt at transformere haven til et sandt paradis for dyrene, og det er næsten ligeså givende for dig, som for dem. Den grønne have er nemlig en fantastisk kilde til den der sagnomspundne indre ro.

Start med det grønne

Hvis du kigger ud nu og ser et stykke bar jord eller græs med et trist lille hegn omkring, så er der et stykke vej endnu. Men, du behøver hverken en anlægsgartner eller specielt grønne fingre, for at få gang i haven. Har du hverken tid eller overskud, kan du komme godt i gang med træer og buske fra planteskolen, rullegræs og en færdighæk. Men, har du mod på det, så kan havearbejdet både være hyggeligt og ganske givende.

Start med det grønne. Er der hegn om ejendommen så væk med det. En god, sund hæk er ikke kun grønnere og hyggeligere, den er også et fantastisk sted for fugle, smådyr og nyttedyr. Vælg din hæk med omhu, da nogle hække er bedre end andre for dyrelivet, og behovet for pleje er forskelligt. Bor du tæt på naboerne, kan det være en god idé enten at lade hegnet stå bagved til hækken får fat, eller investere i en færdighæk. Med en færdighæk slipper du for ventetiden og får det færdige resultat med det samme.

På samme måde kan du springe lidt af ventetiden over, hvis du vil have nyt græs. Det kræver dog en smule forberedelse af jorden førend du kan rulle græsset ud og se din nye græsplæne. Ligeledes kan du snyde lidt med buske og træer ved at købe dem i en god størrelse fra planteskolen. Spørg efter buske, der huser mange insekter. En sommerfuglebusk er f.eks. ikke kun en kæmpe hjælp for de pressede sommerfugle, den er også en utrolig smuk plante, der vil pynte i enhver have, der har pladsen til den.

Lav plads til havens dyr

Når haven er nogenlunde på plads, og uanset om du tog den lange vej eller valgte rullegræs og færdighæk, er det tid til at fokusere på dyr og insekter. I en tid, hvor klimaet for alvor er kommet i fokus, er det vigtigt at huske på hvad vi selv kan gøre for de mange dyr og insekter, der kæmper for at finde plads i verden nu. I haven kan du starte med at sætte foderbræt og vandbad ud til fugle og smådyr. Det er ikke sikkert du ser mange dyr i starten, men bliver du ved med at fodre, så kommer de en dag. Insekterne hjælper vi bedst med de planter vi har i haven, men hvis du vil gøre lidt ekstra, kan du tiltrække flere og give dem et hjem med et såkaldt insekthotel.

Andet til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *