Ved du, hvad du skal gøre af dit kondom?

Person holder kondom i hånden

Smide det i toilettet? Nej! For alt i verden lad være med det. Vores kloaker kan ikke holde til at blive brugt som skraldespande. Det jo også derfor, vi har – skraldespande.

Det kan være, du ikke ved det. Det kan være, du tænker, det er ikke så slemt. Men det er det. Kondomer må ikke komme i toilettet. Rensningsanlæggene kan ikke holde til at blive unødig belastet. Det gælder derfor ikke kun kondomer, men alt andet end afføring og toiletpapir.

Du må aldrig smide det i toilettet

Du har måske engang tænkt, hvad mon der sker, når jeg skyller ud. Eller også har du ikke. Vandet, der ligger i kummen, forsvinder, men kun for dit åsyn. Vandet skal renses og genbruges. Det skal igennem en masse processer for igen at blive rent vand, vi kan genbruge.

Den proces bliver besværet kraftigt, hvis vi smider kondomet med ned i kummen. Et kondom er ikke lavet af papir, ej heller er det fordøjet i din mave, og dermed lettere at nedbryde. Langt de fleste er lavet af latex. Latex er ikke let nedbrydeligt – tværtimod.

De ender altså med at gøre et stor rod og arbejde, for nogle mennesker, der allerede har nok at se til. Virker det så ikke rigtig dumt at smide det i kummen? Det virker ikke til, at nogen får noget godt ud af det i hvert fald.

Hvad har skraldespanden gjort dig?

Skraldespanden er din ven – brug den. Du sender ikke mennesker på overarbejde. Gør ikke nogen sure. Og du kan bare tømme spanden, når den er fuld. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men sådan er det.

Det kan være, du tænker, jeg kan ikke bruge den, der står på mit værelse. Du kan måske have en pointe, der ikke lige sådan er til at komme udenom.

I tilfælde af, at du ikke kan smide det ud på dit teenageværelse, er der også en løsning. Benyt en offentlig skraldespand. Gem de brugte kondomer i en pose eller andet, der alligevel skal smides ud, og slå to fluer med et smæk.

Til alle andre, der ikke står i en situation, hvor det kan være pinligt at smide det i din skraldespand. Husk nu ikke at bruge toilettet. Det giver bare ingen mening, og der er ingen undskyldning for det.

Husk det! Det er vigtigt

Nu ved du lidt mere om, hvorfor det er vigtigt at tænke over, hvor du gør af dit brugte kondom. Det er ikke unødig viden, men rigtig god viden. Det er meget nyttigt at tænke over, hvad du gør af ting som kondomer, så du ikke ødelægger andre menneskers dag.

Du ved, at det kan skade vores vandforbrug, hvis du ikke gør det rigtigt. Og du ved lige præcis, hvad du skal gøre. Husk at smide det brugte kondom i skraldespand – ikke toilettet.

Hvis du ikke følge rådet, kan du også være så uheldig, at du stopper toilettet. Hvis du så først synes det var pinligt, at den lå med skraldet, så forestil dig, hvor pinligt det er, når den flyder over på badeværelset.

Andet til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *