Hvad er formålet med en energirapport, og hvordan kan du som køber få glæde af den?

Energirapport

Står du overfor at skulle enten sælge dit hus eller købe et nyt, så er du sikkert allerede nu bevidst om de mange ting, som du skal sørge for at have styr. Der er mange beslutninger, som du skal tage, og der er rigtig mange ting, som du er nødt til at forholde dig til. Det er nemlig noget stort, når man enten sælger eller køber hus, og det er derfor også noget, som der kan have en stor indflydelse på resten af ens liv. Og derfor er det vigtigt, at man har styr på de mest basale ting. Det være sig for eksempel energirapporten.

Det er lige meget, om du sælger eller køber

Hvad enten man sælger sit hus eller køber et nyt hus, så er det vigtigt, at man har styr på den energirapport, som der knytter sig til huset. Du skal derfor sørge for at få den fundet frem, således du kommer lettere igennem din købs- eller salgsproces. Det er nemlig et stykke papir, som alle vil spørge om. Men hvordan kan det nu være? Hvorfor er den energirapport så vigtig?

Er huset ordentligt isoleret?

En bolig er altid energimærket, og det betyder, at det som sælger og køber er muligt at se fx, hvor godt isoleret et hus er. Som sælger er det derfor også et krav, at du får udarbejdet en energirapport, som kan fremgå synligt, når der annonceres for boligen. Det er nemlig noget, som der er mange, der er meget interesseret i. Og det med god grund. Som køber giver en energirapport dig nemlig et indblik i, hvor dyrt det forventes at være for dig at bo i huset i forhold til el, vand og varme.

En energirapport danner grundlag for en energimærkning

Og en energirapport er grundlaget for, at en bolig kan få den nødvendige energimærkning. Det sker på baggrund af en grundig gennemgang af dit hjem, hvor det bliver vurderet, hvor godt din bolig er isoleret. Det er således ikke dig selv, der vurderer din bolig, men derimod en professionel fra et certificeret energimærkningsfirma, der ved præcis, hvad der skal kigges efter og som forholder sig upartisk i både en købs- og en slagssituation. Sådanne finder du heldigvis over alt i landet. Og der bliver løbende ført kontrol med firmaerne, således det sikres, at de konstant lever op til de standarder, som Energistyrelsen kræver.

Har du foretaget forbedringer i hjemmet? Så skal det vurderes på ny

Hvis du ikke har foretaget nogle forbedringer på dit hjem, siden du flyttede ind, vil den daværende energirapport typisk være gældende endnu. Men har du været ved at forbedre dit hjem blandt andet med en renovering eller en tilbygning, er det vigtigt, at du får lavet en ny rapport. Ikke mindst fordi det specielt er det nye, der er sket med en bolig, som diverse potentielle købere holder øje med.

Andet til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *