Miljøvenligt legetøj

Legetøj

Opmærksomheden omkring miljøvenligt legetøj er blevet større i takt med at den generelle opmærksomhed på miljøet stiger. Vi køber økologisk, sortere vores skrald, sparer på vand og energi så selvfølgelig skal legetøjet til vores børn også være miljøvenligt. Du tænkte måske ikke så meget over det før, men der kan gemme sig masser af skadelige stoffer i legetøj, som dit barn udsættes for hver gang han eller hun leger. Der findes heldigvis masser af alternativer til det skadelige legetøj, så du kan passe på dit barn og på vores allesammens miljø.

Hvad skal man passe på

Der er flere forskellige ting man skal holde øje med når man gerne vil finde miljøvenligt legetøj. Miljøstyrelsen har som et led i deres kemiindsats 2018-21, ekstra opmærksomhed på at undersøge forbrugerprodukter, og med skærpet opmærksomhed på legetøj til børn, på den måde blev undersøgelsen af de meget populære squishies sat igang. Man fandt ud af at legetøjet indeholder farlige kemiske stoffer der kan irritere slimhinderne og på sigt skade forplantningsevnen og leveren. Rigtig meget legetøj til børn i alle aldre er lavet af plastik, og selvom miljøstyrelsen holder øje, kan man som forældre også holde øje. Hvis legetøjet eksempelvis er af blødt plast, kan det indeholde ftalater. Ftalater er en gruppe af stoffer der bruges til at holde plastikken blød. De forbudte ftalater kan være hormonforstyrrende og de kan skade forplantningsevenen.

Mange legetøjsbrands specialiserer sig indenfor miljøvenligt legetøj, så hvis du køber hos dem, burde du være på den sikre side.

Kapla klodser

Kapla klodser er at de de produkter som er miljøvenlige og sikre for dit barn at lege med. Kapla klodser er flade klodser i ens størrelse lavet af fransk fyrretræ.

Historien bag kapla klodser fører os til Holland i midt firserne, hvor en historiker og antikforhandler der hed Tom Van Der Bruggen skulle resturere sit hus. Han skabte små træklodser ud af overskydende træ, og brugte dem til at lave mini modeller der blev til hans drømmeslot. Kapla klodser kommer af navnet ”Kabouter Plankjes” der betyder dværg planker.

Det er meget nemt at lege med kapla klodser og kræver ingen forberedelse. Legen går simpelthen ud på at stable de små klodser og bygge forskellige ting. For de mindre børn kan det måske handle om hvem der kan bygge det højeste tårn før det falder, og for de lidt større kan det måske handle om at bygge fine og kreative konstruktioner. Tilbage i 2018 byggede man en kapla model af Eiffeltårnet, som faktisk blev udstillet i Paris.

Hvis man søger på kapla klodser på f.eks. YouTube, kan man finde de mest fantastiske og fantasifulde konstruktioner, ene og alene lavet med kapla klodser.

Finmotorik

En anden rigtig god ting ved kapla klodser er at dit barn får trænet sin finmotorik. Kapla klodserne skal lægges forsigtigt, så hele konstruktionen ikke braser sammen, det kræver håndsnilde og forsigtigthed. Så dit barn udvikler både sin finmotorik samt kreativite, og matematiske evner.

Med kapla klodser kan du sikre dit barn masser af timer med et miljøvenligt legetøj, og hvem ved, måske du selv skal lege med.

Andet til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *