Renovering, nybyggeri eller køb af bolig

Hvis du ikke allerede er i besiddelse af din drømmebolig, og har det økonomiske råderum til at sikre dig den, har du ret beset tre muligheder:

  1. Købe en ny bolig
  2. En omfattende renovering af din nuværende bolig
  3. Valg af nybyggeri

Oftest tager folk det nemmeste valg – nemlig at købe en helt ny bolig. Dette valg er forholdsvis ukompliceret. Du skal tage kontakt til en boligadvokat, der groft sagt tager sig af alt andet end selve valget af boligen. De to andre muligheder er til gengæld lidt mere komplekse. Læs videre og få lidt hjælp til hvad du skal vælge, hvorfor samt din fremgangsmåde.

Renovering eller nybyggeri

Der er selvfølgelig både fordele og ulemper ved de to forskellige byggeprojekter. Fordelen ved nybyggeri er, at du mere eller mindre kan skræddersy din drømmebolig efter behov, hvorimod du ved renovering har nogle begrænsninger i forhold til, hvordan din bolig allerede er konstrueret. Til gengæld vil en renovering i nærmest alle tilfælde være væsentligt mindre omkostningstungt end nybyggeri. Oveni det skal du også have fat i mange flere fagmænd i forhold til de forskellige byggeteknikker samt ved flytning i form af flyttemænd, når du skal have alle dine ejendele fra den ene bolig til den anden.

Hvor der virkelig er forskel i de to byggetilgange, er det miljømæssige. For bare 10 år siden sagde man, at nybyggeri på CO2-delen ville tjene sig hjem igen på 25-30 år. I dag vil det formentlig slet ikke tjene sig hjem igen. Tværtimod.

Det er blevet kutymen ved omfattende renoveringer at bygge energivenligt. Det man også kalder energirenovering. Det vil sige, at du energioptimerer din bolig, der ellers ville have været en stor CO2 synder. Rent miljømæssigt kan det derfor i den grad betale sig at energirenovere din bolig i stedet for at benytte dig af nybyggeri.

 

Fremgangsmåde til energirenovering

Inden du går i gang med den omfattende renovering bør du kontakte en fagmand til en vurdering af din bolig. Det er i forhold til budgettering såvel som det mere byggemæssige.

Det er alment kendt, at en renovering ofte overskrider dit først anlagte budget. Ved en professionel vurdering rammer du med større sandsynlighed nærmere din budgettering.

Derudover vil der ved en vurdering af din bolig blive gjort opmærksom på, hvis der er nogle allerede sundhedsskadelige elementer i dit hus. Det kan blandt andet være i form af svamp eller asbest. Specielt asbest er meget sundhedsskadeligt. Asbest blev ivrigt brugt som isolerende produkt i 1970’erne, og mange boligejere har stadig ikke fået det fjernet. Det kan du gøre gennem en asbestsanering. Her bør du også kontakte en professionel, da sådan et projekt skal håndteres med stor færdighed for, at det ikke er skadeligt for de implicerede. Det er ikke alle håndværkere, der er lige dygtige til lige dette her, så sørg for at kontakte én med speciale inde for netop lige det her felt.

 

Boligens klimaskærm og installationer

Når man energirenoverer, har man overordnet to fremgangsmåder:

  1. Renovering af boligens klimaskærm
  2. En omfattende renovering i form af installationer

En renovering af boligens klimaskærm indbefatter hovedsageligt de elementer, der skiller inde- og udemiljøet. Det vil sige tag og loftet, facaden og selve boligens fundament. Der er allerede rigtig meget at hente ved at udskifte vinduerne og lave en såkaldt hulmursisolering

Mange installationer er lidt mere omfattende. Du kan dog igen hente meget ved mindre tiltag. Det kan være i form af udskiftning af termostatstyringer og radiatorventiler samt udskiftning af normale pærer til de mere miljøvenlige LEDpærer
Der er ikke nogle skabelon for, hvad du skal vælge. Det handler også rigtig meget om økonomi samt dit personlige behov. I forhold til det miljømæssige er der dog ingen tvivl. Her er det mest hensigtsmæssige at energirenovere din bolig.

Andet til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *